Waterschap Hunze en Aa’s werkt samen met stichting Het Drentse Landschap en de provincie Drenthe aan het herstel van de Hunze tot een natuurlijk kronkelende en visrijke beek.

Onderzoek vismigratie in de Hunze

Om dit te bereiken worden de oude meanders van de beek uitgegraven en de aanwezige stuwen vervangen door vistrappen. De afgelopen jaren zijn hiervoor al een aantal projecten uitgevoerd zoals bij de deelgebieden Elzenmaat, Duunsche Landen en het Anner Moeras. Ook de komende jaren worden nog een aantal projecten uitgevoerd . Zo gaat in het najaar van 2010 de hermeandering van de beek in de omgeving van de stuw bij Gieterveen van start.

Onderzoek
Momenteel voert bureau Tauw en visserijbedrijf Vos in opdracht van waterschap Hunze en Aa’s en in samenwerking met de hengelsportfederatie Groningen Drenthe een visstandonderzoek uit bij de stuw en vistrap Gieterveen. Doel van dit onderzoek is het in beeld brengen van de huidige voorjaarstrek bij de stuw. Zo kunnen we in de toekomst beoordelen of de hermeandering van de beek en de aanleg van nieuwe vispassages het gewenste effect hebben op de visstand en dan met name de typische beekvissen.
Voor de uitvoering van het onderzoek gebruiken we 4 fuiken:
• Fuik 1: achter de vispassage (bepalen hoeveel vis er over de vistrap komt)
• Fuiken 2 en 3: voor de stuw (bepalen welke soorten er voor de stuw verzamelen)
• Fuik 4: in de zijsloot (bepalen welke vissen de zijstroom inzwemmen)

Extra aandacht voor kwetsbare vissen
De Hunze is vooral bekend van de jaarlijkse paaitrek van winde, een typische beekvis die vanuit het Groninger achterland optrekt naar de Drentse beeklopen om zich hier voort te planten. Paairijpe vissen zijn kwetsbaar. Beschadiging van deze vissen tijdens het vangen moet worden voorkomen. De fuik achter de vistrap, waar de meeste vis wordt verwacht, is daarom voorzien van een zogenaamd “Noors leefnet”. Dit is een drijvende opvangbak voor vis die veel ruimte biedt. De opvangbak is gemaakt van een zacht netmateriaal. Zo beschadigen de vissen niet.

Contactpersonen
Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met dhr. S. Holtes (tel: 06-50514983) van adviesbureau Tauw of dhr. P.P. Schollema van Waterschap Hunze en Aa’s (tel: 06-23470100).
In geval van calamiteiten met dhr. M. Vos (tel: 06-55592633)